top of page

על קקטוסים ופרות אחרות - 3 חברות טכנולוגיות עם בשורה ירוקה

המגמה הירוקה תופסת תאוצה, ובתקוה אמיתית שזה לא ״מעט מדי, מאוחר מדי״ - דור העתיד מייחס לה חשיבות על, ומתגייס להציל את כדור הארץ.


בכל מה שקשור ל״ירוק״ - אין שחור ולבן, אלא בעיקר אפור. כן, יש היום חברות שמצמצמות משמעותית נזקים סביבתיים באופן עבודתן, ומשווקות את מוצריהן כ״ירוקים״. ועדיין - יש לבחון כל מוצר לגופו ולקחת בחשבון פרמטרים רבים ואת כל מחזור החיים של המוצר כדי להבין אם הוא אכן ״ירוק״ או רק ממותג כך. יש לשים לב במה כרוך הייצור שלו, איך להשתמש בו ואיך צריך להיפטר ממנו בגמר השימוש. זו בפני עצמה תורה שלמה.

הדרך לצמצום הפגיעה בכדור הארץ רק החלה ודורשת שינוי תרבותי עמוק, שינוי התנהגותי ומחשבתי, ואנחנו רק מגרדים את הקליפה.


בתוך ההתרחשויות ואוקיינוס המידע שמאפיין את מציאות חיינו היום, אני ממשיכה לעקוב אחר מה שקורה בחברות טכנולוגיות בארץ - אבל לא רק, ובתחום הדפוס - אבל לא רק :)

הפעם אני מציעה לכם ״מארז שלישייה״ - 3 חברות טכנולוגיות עם המצאות שמפרקות ומגדירות מחדש כל אחת את תחומה, 2 מהן ישראליות, 2 מהן קשורות לדפוס, 2 מהן חוסכות בחיי פרה, ושלושתן עוזרות לצמצם משמעותית נזקים סביבתיים כבדים.


1/ אם כבר לשחוט פרות - אז רק פרות ירוקות


אחת הפגיעות האקולוגיות הקשות, מקורה בגידול תעשייתי של בקר. גידול בקר כרוך בצריכה אדירה של אנרגיה ומשאבים, כמו שטחי גידול לבקר ולמספוא, מים ודשנים, ומלווה בפליטת גזים וחומרים מזהמים לקרקע ולאטמוספירה.

ייצור של ק״ג אחד של בשר פרה, ״עולה״ 25 ק״ג של מספוא + 20,000 ליטר מים. קוראים לזה ״יעילות המרה״.

את הנתון האחרון לקחתי מהאתר של Redefine meat, שמדפיסה בתלת מימד תחליפי בשר השואפים להיות זהים למקור בטעם, במרקם ובחוויה, רק בלי כל הטררם של לגדל פרה - יעילות המרה גבוהה יותר ב-95%.


הטכנולוגיה של Redefine meat מאפשרת הדפסת תלת-מימד מבוקרת של שומן-שריר-דם, ליצירת מה שנראה, מרגיש וטעים כמו בשר, העשוי אך ורק מרכיבים טבעיים ובני קיימא. הפתרון כולל ״עיצוב״ - מידול ריקמת ה׳בשר׳ ב-3D, ״דיו״ - פורמולות מזון וטכנולוגיית הדפסה מתאימה. כל זה מאפשר לייצר תחליף בשר נטול כולסטרול, בקנה מידה גדול ובעלות סביבתית וכספית נמוכה יותר מבשר מן החי.



אז מהיום אתם יכולים לבחור לא רק את מידת העשייה של הבשר שלכם, אלא גם הרכב השומן-דם-שריר שלו, והכי חשוב - אתם ייכולים לטרוף אותו בלב שלם, בלי להרוג אף חיה בדרך.


רדיפיין מיט, Redefine meat, נס-ציונה, ישראל | לאתר החברה


2/ מה עוד עושה פרה? מממ.. עור!


תעשיית האופנה היא המזהם מס׳ 2 בעולם אחרי הנפט, הודות לצריכת אנרגיה ומים אדירה, פליטת גזים ושימוש בכימיקלים, ייצור פסולת ועוד. עור הוא חומר שנעשה בו שימוש נרחב בעולם האופנה - לייצור נעליים, תיקים, חגורות, ג׳קטים, רצועות שעונים, ריפוד ועוד ועוד. תהליך הייצור שלו ארוך, מזהם ולא ידידותי לבעלי החיים מהם הוא עשוי - לרוב פרות, מה גם שאינו מתכלה.


גם העור זוכה לטיפול טכנולוגי בימינו, ואחת מהדרכים ליצור עור טבעוני היא ע״י עיבוד של קקטוס, תראו:



פתרון מדהים שעושה שימוש באנרגיה מתחדשת, ומצמצם משמעותית את העלות הסביבתית בתהליך הייצור. המוצר עמיד לאורך זמן, וגם מתכלה, כך שהמוצר הזה יכול להיקרא ירוק בכל נקודה ממחזור חייו, וגם משמש כחומר גלם נוח לעבודה המאפשר חופש יצירתי מלא.


דזרטו - Desserto, גואדלחארה, מקסיקו | לאתר החברה


3/ הקורונה הרגה את האופנה - הקורנית החייתה אותה


כאמור, תעשיית האופנה מדורגת במקום השני בעולם מבין התעשיות המזהמות ביותר. יצור המוני של בשיטות בזבזניות ומיושנות, תוך שימוש בכימיקלים מזהמים ופחת גבוה, זה לא משהו שיכול להתקיים בשלווה בימינו. כדי לייצר חולצה נעשה שימוש בכ- 20 אלף ליטר של מים, משלב גידול הכותנה, דרך הצביעה והשטיפה.


הפתרון שמציעה קורנית דיגיטל הוא הדפסה דיגיטלית על טקסטיל - גם על גלילי חומרים שונים, וגם הדפסה ישירה על פריטים מוגמרים. הטכנולוגיה כוללת פורטפוליו של 6 סוגי מכונות, להדפסה דיגיטלית ישירה, יעילה, ע״פ דרישה וללא צורך בשימוש במים. דיו - ״ניאו-פיגמנט״ - מבוסס מים, ללא מתכות כבדות, ללא פליטת גזים רעילים, ידידותי לסביבה, נעים ובטוח למגע על העור. השילוב של המיכון והדיו מאפשרים הדפסה איכותית על מגוון רחב של חומרים, ביניהם פוליאסטר.



אחת המגמות העולמיות החזקות בתעשיה, היא המעבר מייצור המוני גנרי - לייצור על פי דרישה, פרסונלי ורצוי גם מקומי. נוסיף לזה את מעבר המסחר לאון-ליין, שהתגבר משמעותית בזמן ה-Covid, ונקבל מודל עבודה חדש ועדכני.

רואים את זה בבירור בתעשיית הדפוס, מאז המהפכה הדיגיטלית, וביותר ויותר תעשיות אחרות. תעשיית האופנה היא אחת מהן, וקורנית דיגיטל הביאה את הפתרון הנכון בזמן הנכון, וממלאת ואקום שהופך אותה לחברה בזינוק מטאורי ומעורר השראה.


קורנית דיגיטל, ראש העין, ישראל | לאתר החברה

 






הכותבת: חוה ליאל מונסונגו

משקיפה על העולם מהמקום בו עיצוב, דפוס וטכנולוגיה נפגשים. יוצרת, מעצבת וגם מייעצת.


מוזמנים לעקוב אחריי בפייסבוק, באינסטגרם ובלינקדאין.



 

Cover pic: boxed water is better, by unsplash.com

Recent Posts
Archive
bottom of page